Här nedan följer personliga berättelser av personer som lider av obstruktiv sömnapné syndrom (OSAS). De har påbörjat behandling mot tillståndet i samarbete med sina läkare och Philips Respironics, och deras symtom har upphört (klicka på en berättelse för att läsa mer).

Jan, Azat-le-Ris, Frankrike (medlem av UK MOST-programmet, tidigare brittisk medborgare)

Eftersom jag ville komma tillbaka till ett ”normalt liv” så fort som möjligt bestämde jag mig för att välja den privata lösningen och kom i kontakt med ert företag. Jag bemöttes med ett effektivt mottagande och empati. Mitt liv återgick aldrig till det som varit normalt för mig – det förbättrades till oigenkännlighet. Jag hade vant mig vid svårt störda nätter, jag var så törstig att jag drack litervis med vatten på nätterna. Naturligtvis var jag för det mesta också tvungen att gå upp på toaletten flera gånger på natten.

Min CPAP-utrustning har förändrat allt. Nu sover jag varje natt och vaknar utvilad på morgonen. Inom en mycket kort tidsperiod hände följande

  • Jag somnar inte längre när jag är på bio, teater eller konserter, vilket jag alltid gjorde tidigare.
  • Jag kan nu köra långa sträckor – att köra 65 mil om dagen är en otrolig känsla och något jag inte kunde ha gjort tidigare eftersom jag blev väldigt sömnig när jag satt bakom ratten i en bil.
  • Jag har mycket lättare för att koncentrera mig och mitt minne har blivit bättre.
  • Jag stör inte längre min makes sömn – jag varken snarkar eller sparkar honom. Jag var tydligen väldigt orolig på natten och vände och vred på mig. Nu sover jag lugnt i många timmar.
  • Jag kan njuta av ett aktivt och rikt liv utan att hela tiden känna mig trött. En kollega, för flera år sedan, brukade säga till mig att jag alltid klagade över att vara trött. Vi talades vid några veckor efter att jag började använda CPAP-utrustningen och hon påpekade då hur glad och pigg jag lät.
  • Vi har nyligen startat ett nytt liv i Frankrike dit vi flyttade den sista augusti

Claude, 60 år, Lille, Frankrike

I tio års tid var Claude trött varje dag. Han vaknade varje morgon med torr mun, tilltäppta bihålor och smärta i nedre delen av ryggen. Under natten snarkade han högljutt och var tvungen att ofta besöka toaletten. Claudes fru blev alltmer bekymrad över sin mans oroliga nätter.

Claude bestämde sig för att uppsöka läkarvård vid sjukhuset i Lille. Efter läkarbesöket föreslog sömnspecialisten att Claudes andning skulle övervakas under sömnen med hjälp av en bärbar polygrafiutrustning i hemmet.

Testet visade att Claude verkligen hade obstruktiv sömnapné. Claude ordinerades den vanligaste behandlingen vid obstruktiv sömnapné, en CPAP-utrustning (Continuous Positive Airway Pressure).

När Claude använder CPAP-utrustningen sover han hela natten. ”Ryggvärken som jag fick av att vända och vrida på mig har gett med sig och jag behöver inte längre stiga upp fyra gånger varje natt för att gå på toaletten.” Dessutom har Claudes nyfunna energi ”skjutit i höjden” och han kan återigen njuta av sådant han tycker om att göra, till exempel trädgårdsarbete.

 

Beställ informationspaket

Beställ information (bild)

Om du vill ha mer information om diagnosen obstruktiv sömnapné och fördelarna med behandling kan du beställa ett kostnadsfritt informationspaket, som innehåller information om obstruktiv sömnapné och användbara tips om hur du kan gå vidare.


 Klicka här för att beställa ett informationspaket